> Linux Reviews > man >

intro

Introducere pentru comenzile utilizator


 1. intro.1.man


1. intro.1.man

Manpage of INTRO

INTRO

Section: Manualul programatorului Linux (1)
Updated: 2002-08-06
Index Return to Main Contents
 

NUME

intro - Introducere pentru comenzile utilizator  

DESCRIERE

Linux este o implementare de Unix și într-o primă aproximație toate comenzile de sub Unix există și se comportă/funcționează la fel sub Linux (și FreeBSD și o mulțime de alte sisteme din familia Unix-ului). Sub Linux există GUI (graphical user interfaces, adică interfețe grafice pentru utilizator), unde puteți interacționa cu aplicațiile folosind mausul (point, clic și drag-and-drop) și care sperăm să vă ajute să vă rezolvați problemele fără a citi o tonă de documentație. Mediul tradițional Unix este CLI (command line interface, adică interfață pentru linia de comandă), unde tastați comenzi pentru a instrucționa computerul ce să facă. Această variantă este (de obicei) mai rapidă și mai puternică, dar trebuie să știți (sau să descoperiți) ce comenzi sunt disponibile. În cele ce urmează, vă este prezentat strictul necesar pentru a interacționa cu sistemul.  

Login

Pentru a începe să lucrați, probabil că va trebui să vă logați, adică să vă legitimați/identificați față de calculator, furnizând numele dvs. de utilizator (username) și parola. Vedeți și login(1). Programul login va porni pentru dvs. un shell (interpretor de comenzi). În cazul unui login grafic, vă va fi prezentat un ecran cu meniuri sau icon-uri, iar un clic cu mausul va porni un shell într-o fereastră. Vedeți și xterm(1).  

Shell-ul

Utilizatorul tastează comenzi în shell, interpretorul de comenzi. Aceste nu este intern kernelului, ci este doar un program pe care puteți să-l înlocuiți. Fiecare are un shell favorit. Shell-ul standard se numește sh. Vedeți și ash(1), bash(1), csh(1), zsh(1), chsh(1).

O sesiune ar putea arăta astfel

knuth login: aeb
Password: ********
% date
Vi aug 20 22:16:54 EDT 2004
% cal
   August 2004
Du Lu Ma Mi Jo Vi Sâ
 1 2 3 4 5 6 7
 8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

% ls
bin tel
% ls -l
total 2
drwxrwxr-x  2 aeb    1024 aug 6 23:51 bin
-rw-rw-r--  1 aeb     37 aug 6 23:52 tel
% cat tel
maria  0501-1136285
petre  0136-7399214
% cp tel tel2
% ls -l
total 3
drwxr-xr-x  2 aeb    1024 aug 6 23:51 bin
-rw-r--r--  1 aeb     37 aug 6 23:52 tel
-rw-r--r--  1 aeb     37 aug 6 23:53 tel2
% mv tel tel1
% ls -l
total 3
drwxr-xr-x  2 aeb    1024 aug 6 23:51 bin
-rw-r--r--  1 aeb     37 aug 6 23:52 tel1
-rw-r--r--  1 aeb     37 aug 6 23:53 tel2
% diff tel1 tel2
% rm tel1
% grep maria tel2
maria  0501-1136285
% 
iar aici sesiunea este terminată apăsând Control-D. Caracterul % a fost prompt-ul de comandă - modul în care shell-ul arată că este pregătit pentru comanda următoare. Prompt-up poate fi modificat în nenumărate moduri, printre care, de exemplu, să includă informații ca numele utilizatorului, numele computerului, directorul curent, data și ora, etc. Atribuirea PS1="Ce urmează, stăpâne? " va schimba prompt-ul corespunzător.

În sesiunea de mai sus puteți vedea că există comenzi cum ar fi date (care raportează data și ora) și cal (care vă prezintă un calendar).

Comanda ls listează/prezintă conținutul directorului curent - vă spune ce fișiere aveți. Cu opțiunea -l, comanda vă prezintă o listă amănunțită, care include proprietarul, dimensiunea și data fișierelor, precum și permisiunile pe care utilizatorii le au pentru a citi și/sau schimba fișierele. De exemplu, fișierul "tel" în cazul de față are 37 de octeți, este proprietatea lui aeb, care îl poate citi și scrie, în vreme ce alții îl pot doar citi. Proprietarul și permisiunile pot fi schimbate cu comenzile chown și chmod.

Comanda cat va arată conținutul unui fișier. Numele cat vine de la "concatenate and print" (concatenează și afișează): toate fișierele furnizate ca parametri sunt concatenate și trimise la "ieșirea standard", în cazul de față ecranul terminalului.

Comanda cp (ce vine de la "copy", sau copiază) va copia un fișier. Pe de altă parte, comanda mv (ce vine de la "move", sau mută) numai redenumește fișierul.

Comanda diff listează diferențele dintre două fișiere. În sesiunea prezentată ca exemplu, diff nu a raportat nimic pentru că nu a existat nici o diferență.

Comanda rm (ce vine de la "remove", sau îndepărtează/șterge) șterge fișierul, așa că fiți atenți cu această comandă. Nu există nici un coș de gunoi sau ceva similar din care să-l recuperați. Șters înseamnă pierdut!

Comanda grep (ce vine de la "g/re/p") găsește un șir de caractere în unul sau mai multe fișiere. În exemplul de mai sus grep găsește numărul de telefon al Mariei.  

Nume de căi și directorul curent

Fișierele sunt păstrate/locate într-un arbore larg organizat ierarhic. Fiecare dintre fișiere are un nume de cale ce descrie calea de la rădăcina arborelui (care este numit /) până la fișier. De exemplu, un asemenea nume de cale poate fi /home/aeb/tel. Ar fi inconvenient dacă ar trebui specificată întotdeauna întreaga cale; prin urmare numele unui fișier în directorul curent poate fi abreviat dând numai ultimul component. Din acest motiv "/home/aeb/tel" poate fi abreviat ca "tel" când directorul curent este "/home/aeb".

Comanda pwd afișează directorul curent.

Comanda cd schimbă directorul curent. Încercați "cd /" și "pwd" iar apoi "cd" și "pwd".  

Directoare

Comanda mkdir crează un director nou.

Comanda rmdir îndepărtează/șterge un director dacă acesta este gol și raportează o eroare în caz contrar.

Comanda find (cu o sintaxă destul de complicată) va găsi fișierele cu un anumit nume sau anumite proprietăți. De exemplu, "find . -name tel" va găsi fișierul "tel" începând în directorul curent (care este numit "."). Iar "find / -name tel" ar face același lucru, dar începând de la rădăcina arborelui. Căutări într-un arbore larg pe discuri de mai mulți GB pot lua un timp îndelungat așa că ar fi mai bine să folosiți locate(1).  

Discuri și sisteme de fișiere

Comanda mount va atașa sistemul de fișiere găsit pe un disc (sau dischetă sau CDROM sau altele) la ierarhia întregului sistem de fișiere. Iar umount îl detașează din nou. Comanda df vă va raporta cât spațiu liber mai este disponibil.  

Procese

Pe un sistem Unix pot rula simultan o mulțime de procese-sistem și/sau procese-utilizator. Cel cu care interacționați dvs. rulează în prim-plan (foreground), iar celelalte rulează în fundal (background). Comanda ps vă va arăta care procese sunt active și care sunt numerele acestora. Comanda kill vă permite să scăpați de acestea. Fără vreo opțiune, aceasta este o cerere prietenească: te rog termină. Dar comanda "kill -9" urmată de numărul procesului este o terminare imediată. Procesele din prim-plan pot fi adesea terminate apăsând Control-C.  

Obținerea de informații

Pe un sistem Linux există mii de comenzi, fiecare dintre acestea cu multe opțiuni. Tradițional, comenzile sunt documentate în paginile man, (cum este și aceasta). De exemplu, comanda "man kill" vă va arăta cum poate fi folosită comanda kill (iar comanda "man man" documentează comanda "man"). Programul man trimite textul printr-un paginator (pager), care de obicei este less. Apăsați tasta de spațiu pentru a vedea pagina următoare sau apăsați tasta q pentru a termina.

În documentație există obiceiul de a referi paginile man dând numele și numărul secțiunii, cum ar fi man(1). Paginile man sunt sumare și vă permit să găsiți rapid un detaliu pe care l-ați uitat. Pentru noii veniți ar fi folositoare o carte introductivă cu exemple și explicații suplimentare.

Multe dintre programele GNU/FSF sunt furnizate cu fișiere info. Tastați "info info" pentru o introducere în folosirea programului "info".

Subiecte speciale sunt adesea tratate în documente HOWTO (cum să). Uitați-vă în /usr/share/doc/howto/ro și folosiți un browser dacă găsiți fișiere HTML acolo.

Pagina a fost tradusă pentru RoLix.org de man_la_rolix_punct_org.


 

Index

NUME
DESCRIERE
Login
Shell-ul
Nume de căi și directorul curent
Directoare
Discuri și sisteme de fișiere
Procese
Obținerea de informații

This document was created by man2html using the manual pages.
Time: 17:40:51 GMT, October 23, 2013

SVENSKA - cs - SVENSKA - SVENSKA - SVENSKA - SVENSKA - ja - nl - pl - SVENSKA